Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπτυξης νέων Επιχειρηματικών Πάρκων

Δημοσιεύθηκε την Κυρ, 11/28/2021 - 20:32

Το σχέδιο ανάπτυξης νέων Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25/11/2021 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε ενημερωτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «My Way» με στόχο την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων παραγωγικών μονάδων.
Η παρουσίαση της μελέτης που συντάχθηκε για όλη την Δυτική Ελλάδα, έγινε παρουσία τοπικών φορέων και όπως είπε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην εισαγωγική του ομιλία, η μελέτη αποτελεί ένα «εργαλείο» οργάνωσης και αειφορικής ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής.
Συγκεκριμένα, η μελέτη προκρίνει 13 περιοχές σε όλη την Δυτική Ελλάδα που μπορούν να διαμορφωθούν ως Επιχειρηματικά Πάρκα, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται στην Αχαΐα.
Αυτές είναι συνολικής έκτασης περίπου 2.025 στρεμμάτων, κατάλληλες να υποδεχτούν εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις με τη δυναμική εξασφάλισης 16.670 θέσεων εργασίας και με πρόβλεψη δαπάνης 30,5 εκ. ευρώ.

Η ΑΧΑΪΑ
Συγκεκριμένα, στην Αχαΐα προτάθηκαν οι περιοχές Αγίου Βασιλείου, Κάτω Αραχωβιτίκων, Ρηγανόκαμπου, Μεγανίτη, Σελινούντα και Παλαιάς Κουλούρας.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, προκειμένου ο σχεδιασμός να είναι ρεαλιστικός και άμεσα υλοποιήσιμος, από αυτές τις περιοχές, προκρίνονται δύο. Πρόκειται για τον Αγιο Βασίλειο στον Δήμο Πατρέων και τις περιοχές Μεγανίτη ή  Σελινούντα στον Δήμο Αιγίου, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Στον Αγιο Βασίλειο, η διαθέσιμη έκταση είναι εμβαδού 370 στρεμμάτων με θεωρητική δυναμικότητα υποδοχής 86 επιχειρήσεων και προβλεπόμενη χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ.
Η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου προκρίνεται, εκτός των αναπτυξιακών, και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας της μείζονος περιοχής.
Σε Μεγανίτη ή Σελινούντα (μια από τις δύο θα επιλεγεί) οι διαθέσιμες εκτάσεις είναι από 380 στρέμματα στην κάθε μία και ο θεωρητικός αριθμός επιχειρήσεων που μπορούν να δεχθούν φτάνει τις 89. Και στις δύο περιπτώσεις, η διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι 7 εκατ. ευρώ.
Η προτεραιότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου μεταξύ των εναλλακτικών περιοχών Μεγανίτη και Σελινούντα, θα κριθεί από το αντίστοιχο δημόσιο- ιδιωτικό - επενδυτικό ενδιαφέρον που θα διατυπωθεί.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Οπως σημειώθηκε, η ανάπτυξη Τεχνολογικού Πάρκου, στην ευρύτερη περιοχή του Ριγανόκαμπου, υιοθετείται από τη μελέτη, αλλά μετατίθεται σε επόμενο χρόνο, λόγω έλλειψης ικανών τεχνικών στοιχείων.
Λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς ιδιοκτησίας στην περιοχή Κάτω Αραχωβιτίκων Πατρών και Παλαιάς Κουλούρας Αιγίου, φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξής τους ως Επιχειρηματικά Πάρκα Μεγάλης Μεμονωμένης Μονάδας.

ΩΦΕΛΗ
Ο μελετητής Μανώλης Μπαλτάς της εταιρείας REDEPLAN AE που εκπόνησε τη μελέτη, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε οργανωμένους χώρους υποδοχής, καθώς μειώνονται τα μη παραγωγικά κόστη για τις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει στόχο την πολεοδομική οργάνωση σε συνδυασμό με την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας, η Μαρίνα Κυμπούρη εξειδίκευσε στις περιοχές που έχουν προκριθεί κι εξήγησε ότι η ανάδοχος έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, αλλά και ένα πλαίσιο προτεραιότητας στο οποίο μπορούν να βασιστούν βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα