Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Aνάκληση προτεινόμενης διάταξης για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των ΒΙΠΕ ζήτησε η ΚΕΕΕ

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 06/18/2020 - 12:30

Αίτημα για την ανάκληση προτεινόμενης διάταξης προς ψήφιση, σχετικά με τους Κανονισμούς Λειτουργίας Βιομηχανικών Περιοχών, που παριλαμβάνεται στο Άρθρο 26 του υπό ψήφιση Ν/Σ «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία», κατέθεσε στο Υπ. Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στην επιστολή του κου Μίχαλου αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατόπιν έντονης διαμαρτυρίας Επιμελητηρίων - μελών της ΚΕΕ, στις περιοχές των οποίων λειτουργούν ΒΙ.ΠΕ., αιτούμεθα την απόσυρση του Άρθρου 26 του υπό ψήφιση Ν/Σ «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία» που βρίσκεται σε διαβούλευση, για τους κάτωθι λόγους:

Η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στη διαγραφή μιας σημαντικής διάταξης που ψηφίστηκε μόλις προ ενός έτους στον Ν. 4605/2019, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των Κανονισμών Λειτουργίας σε ΒΙ.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα, όταν και εφόσον διαπιστώνονται προβλήματα, μεταξύ Φορέων διαχείρισης και εγκατεστημένων επιχειρήσεων, όπως αυτά που έχουν καταγραφεί σε διάφορες Βιομηχανικές Περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Το δικαίωμα αυτό παρεσχέθη στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, οι οποίες με αίτημα και αναφορά τους προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (Γ.Γ.Β.) μπορούσαν να προκαλέσουν τη σύσταση μιας επιτροπής διαβούλευσης με συμμετοχή του τοπικού Επιμελητηρίου, της αρμόδιας υπηρεσίας και των εμπλεκομένων μερών, για να εξετάσει το αντικείμενο της διαφωνίας και να προβεί σε διόρθωση του Κανονισμού, στο πλαίσιο πορίσματος που εξάγεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Όλη αυτή η δημοκρατική διαδικασία καταργείται καθώς η προτεινόμενη ρύθμιση:

Α) Μεταθέτει την ευθύνη σύστασης της επιτροπής διαβούλευσης από τη Γ.Γ.Β. στην ευχέρεια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ που είναι ευθέως εμπλεκόμενο μέρος και εξ αντικειμένου θα λειτουργεί και θα αποφασίζει με μεροληψία και

Β) Εισάγει την υποχρέωση να συγκεντρώνεται το 50% της έκτασης της ΒΙ.ΠΕ. ως προϋπόθεση διατύπωσης του αιτήματος, η οποία κατά κανόνα είναι ανέφικτη λόγω του πλήθους των οικοπέδων που παραμένουν απούλητα ή τα κατέχουν ανενεργές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται πρακτικά το δικαίωμα των ενεργών επιχειρήσεων να αιτούνται αναψηλάφηση των Κανονισμών Λειτουργίας.

Συμπερασματικά με την ψήφιση της προτεινόμενης διάταξης, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η Γ.Γ.Β. παύει να έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για την λειτουργία και την εποπτεία των ΒΙ.ΠΕ., η οποία (αρμοδιότητα) μεταφέρεται αποκλειστικά στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, που καθίσταται ο επικυρίαρχος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και ιδιοκτησιών, όπως οι ίδιες καταγγέλλουν. 

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 26, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός, ότι  σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 27033/6-3-2020 (ΦΕΚ 902 Β΄) έχει συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη σύνταξη προσχεδίου νόμου για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ), όπου τέτοια θέματα αναμένεται να τεθούν και να αντιμετωπιστούν με την δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία.

Με την  εκτίμηση της αποδοχής της πρότασής μας.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα