Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Τράπεζα Πειραιώς: Σε fund η διαχείριση μη κύριων συμμετοχών. Ερωτήματα για τις ΒΙΠΕ

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 12/29/2021 - 19:43

Η Τράπεζα Πειραιώς, θυγατρική της Πειραιώς Financial Holdings, προχώρησε σε σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας με εταιρείες του ομίλου της Blantyre Capital Limited για τη διαχείριση μη κύριων συμμετοχών που κατέχει και για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν στη συμφωνία να περιλαμβάνονται και οι συμμετοχές της τράπεζας στην ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ. Σχετικό ρεπορτάζ αφιέρωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» το οποίο παρατίθεται στη συνέχεια:

Ο έλεγχος περνάει σε fund από το Λονδίνο

Τη σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας για την διαχείριση των μη κύριων συμμετοχών της, αξίας 200 εκατ. ευρώ, από το ξένο φάντ «Blantyre Capital», ανακοίνωσε παραμονές Χριστουγέννων η Τράπεζα Πειραιώς.
Η «Blantyre Capital» είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο και αναλαμβάνει την 10ετή διαχείριση χαρτοφυλακίου, που αποτελείται από επιλεγμένες συμμετοχές, μη σχετιζόμενες με την κύρια δραστηριότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ αυτών είναι και το 65% της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, που ελέγχει και διαχειρίζεται 25 Βιομηχανικές Περιοχές, μαζί και την ΒΙΠΕ Πατρών.
Εκ πρώτης όψεως, η συμφωνία φαίνεται να αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, που γίνεται με σκοπό να ενισχύσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας. Ομως, εκ μέρους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων των ΒΙΠΕ, εκφράζεται ανοικτά πλέον ανησυχία, μήπως η μεταβίβαση των μετοχών συνεπάγεται και οικονομική επιβάρυνση.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Από τους πρώτους που έσπευσαν να διατυπώσουν ανησυχίες για αυτή την εξέλιξη, ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς. Δήλωσε στην «Π» ότι αυτή η μεταβίβαση συμμετοχών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των κοινοχρήστων δαπανών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν κεφαλαιουχικές ροές προς την Τράπεζα Πειραιώς.
«Εγκαιρα ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ είχε διαγνώσει τον κίνδυνο μεταβίβασης του ελέγχου της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ σε φαντ και γι΄αυτό και είχε κινηθεί θεσμικά από το 2019, ζητώντας αναψηλάφηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς διαχείρισης των ΒΙΠΕ», δήλωσε ο Πέτρος Μαντάς.

ΖΗΤΟΥΝ ΡΟΛΟ
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, ως ιδιοκτήτες γης των ΒΙΠΕ ζητούν να έχουν λόγο για τις κοινόχρηστες δαπάνες που γίνονται. Δηλαδή να διοικούν την περιουσία τους και να προσλαμβάνουν αυτές, τον εκάστοτε διαχειριστή. Αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, ζητούν να περιγραφεί στον νέο θεσμικό πλαίσιο με απόλυτη σαφήνεια, τι είδους κονδύλια πρέπει να μπαίνουν στις κοινόχρηστες δαπάνες και όχι οτιδήποτε θεωρεί η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ.
Για παράδειγμα, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να εμπίπτει στις κοινόχρηστες δαπάνες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων η πληρωμή του ενοικίου των γραφείων της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ στην Αθήνα, οι δαπάνες του προσωπικού της και τα έξοδα κίνησης, μέχρι η ενοικίαση αυτοκινήτων του εταιρικού στόλου και η εκπόνηση μελετών, άσχετων με το αντικείμενο διαχείρισης των ΒΙΠΕ.
Ο Πέτρος Μαντάς πρόσθεσε ότι «δεν θα έπρεπε να μας αφορά τι κάνει η Πειραιώς με τις συμμετοχές της, αλλά ασχολούμαστε γιατί είναι ανοικτό το εύρος των υποχρεώσεων που έχουμε έναντι του υποχρεωτικού διαχειριστή, που είναι η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ και είναι άνισοι οι όροι μεταξύ των συμβαλλόμενων εγκατεστημένων επιχειρήσεων».
Η διοίκηση της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ ερωτήθηκε τι σημαίνει αυτή η μεταβίβαση συμμετοχών, αλλά προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια.

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα