Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εμπλακούν στη διαχείριση των πάρκων

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 01/20/2020 - 22:31

Συνέντευξη δόθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΠΑ και του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρο Μαντά, στο Plant, το πιο παλιό και παραδοσιακό περιοδικό της βιομηχανίας. 

Η συνέντευξη έχει τίτλο:

Πέτρος Μαντάς – Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ και ΣΕΒΙΠΑ: Οι επιχειρήσεις πρέπει να εμπλακούν στη διαχείριση των πάρκων

Η πληροφορία  ότι η  ΒΙΠΕ  Πάτρας,  μια  από τις  ισχυρές βιομηχανικές περιοχές της χώρας  έκανε  ήδη  χρήση του  νόμου  4605/2019 που θέτει τις βάσεις για ουσιαστικό λόγο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη  διαχείριση και ανάπτυξη των ΒΙΠΕ  με καθολική σχεδόν συναίνεση των επιχειρήσεων,  οδήγησε τη στήλη στον Πρόεδρο της  ΒΙΠΕ  Πάτρας  κ. Πέτρο  Μαντά.  Αρχιτέκτων μηχανικός, επιχειρηματίας  του  κατασκευαστικού κλάδου  και  γέννημα-θρέμμα της Πάτρας  , ο κ. Μαντάς είναι ταυτόχρονα  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων  Επιχειρήσεων  Βιομηχανικών  Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).  Πρόκειται, για τον Σύνδεσμο που κήρυξε  ανοικτό «πόλεμο»  στη  διαχειρίστρια  εταιρεία  των  πάρκων ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ  για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την κατάσταση των υποδομών και των υπηρεσιών. Κι ενώ οι «εγκατεστημένοι» από  ότι φαίνεται κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους  μέχρις εσχάτων και η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ από την πλευρά της υπενθυμίζει τα  υψηλότατα  ποσά που της οφείλουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις ,  το μήλο της έριδας  θα  καταλήξει  από ότι φαίνεται σύντομα  στη διαιτησία της  Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.  

Η συζήτηση  που ακολουθεί  είναι  άκρως επίκαιρη,  αναφερόμενη  σε  εκρηκτικές καταστάσεις  με απώτερο έπαθλο πολέμου… την αυτοδιαχείριση.

-Ως   Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ) βρίσκεστε το τελευταίο διάστημα  σε πορεία  ανοικτής σύγκρουσης με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ:  Φθάσατε πρόσφατα στο ακραίο σημείο να υποβάλλετε  έως  και  καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού  κατά των χρεώσεων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Πώς ξεκίνησε αυτή η διαμάχη;

« Η  πηγή του κακού βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, πίσω στη δεκαετία του 2000  που δεν έγινε με ουσιαστικούς όρους  βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας της βιομηχανίας.  Το 2011 ψηφίστηκε ο  νόμος 3982/11 που ισχύει και σήμερα ο οποίος  επιτρέπει στον διαχειριστή να  διακόψει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης εφόσον αυτές δεν πληρώνονται.  Ειδικά μετά το 2013, μεσούσης της κρίσης και ενώ πολλές εταιρείες έκλειναν, η  ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ  για να μη λιγοστέψουν τα έσοδά της έκανε υπερχρεώσεις στις  εταιρείες που απέμεναν, ενώ παράλληλα  ξεκίνησε να χρεώνει πανελλαδικά υπέρογκα και  αδικαιολόγητα ποσά για τη διαχείριση που προσφέρει (π.χ. 10% για αποθεματικά ετησίως και 20% εγγυημένου περιθωρίου επί των δαπανών) στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές να αδυνατούν να πληρώσουν, να καταφεύγουν στα δικαστήρια και να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Ήδη μετρούνται επιχειρήσεις, όπου η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ έχει διακόψει ή απειλεί να διακόψει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σαν εκβιαστικό μέσο που της επιτρέπει ο παρόν νόμος 3982/11. Αυτή η πρακτική, ενώ οι υποθέσεις ακόμα εκκρεμούν νομικά, οδηγεί σε κλείσιμο με απώλεια θέσεων εργασίας, φόρων και εισφορών για το Δημόσιο και εντείνει την αποβιομηχάνιση»

-Υπάρχουν όμως πολύ σημαντικές οφειλές προς την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ άνω των 30 εκατ. ευρώ  από την πλευρά των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες  στις ΒΙΠΕ . Κάποιοι μάλιστα αναφέρονται και σε  εταιρείες -κακοπληρωτές…

«Υπάρχουν πράγματι οφειλές  και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χρεώσεις και τα εφαρμοζόμενα μοντέλα τους είναι δίκαια. Τα προβλήματα που προκαλούν οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις  έχουν καθολικά και αθροιστικά αποτελέσματα.  Γι΄ αυτό άλλωστε κάνουμε κι εμείς όλη αυτήν την κινητοποίηση ».

-Τι επιδιώκετε στην παρούσα φάση;

«Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ ζητά, να αναλάβει η Πολιτεία ουσιαστικό ρόλο και εποπτεία στη διαχείριση και ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων. Είναι  η  μόνη που μπορεί να κάνει κινήσεις βελτίωσης στην παρούσα φάση.  Οι ΒΙΠΕ άλλωστε είναι μοχλός και δομή ανάπτυξης που δεν μπορεί να τη διαχειρίζεται μια μοναδική και προστατευμένη ΑΕ. Πρόσφατες εξελίξεις με την αυτοδιαχείριση και ιστορικά στοιχεία συνηγορούν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εμπλακούν στη διαχείριση των πάρκων, όπως στις ΒΙΠΕ Βόλου και Κιλκίς. Μάλιστα, στα τελευταία δύο έτη που η  Α’ ΒΙΠΕ  Βόλου έχει προχωρήσει σε αυτοδιαχείριση έχει βελτιώσει της εισπραξιμότητά της από κάτω του 40% επί ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ σε 90% ενώ μείωσε κατά 30% τουλάχιστον το κόστος υπηρεσιών εντός 18 μηνών. Ζητούμε λοιπόν, ελαστικότερους και ευνοϊκότερους όρους για την πραγματοποίηση των αυτοδιαχειρίσεων που θα συνοδεύονται με δεσμεύσεις της πολιτείας, π.χ. μέσω προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων για την υλοποίηση απαραίτητων δομών.  Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, στα δύο έτη λειτουργίας του έχει ενημερώσει φορείς και παρατάξεις για τις εξοντωτικές αλλά και μη αποδοτικές χρεώσεις που λαμβάνει για τις υπηρεσίες στις ιστορικές βιομηχανικές περιοχές και αναμένει να βρεθεί μια λύση. Εν τω μεταξύ, όπως γνωρίζετε, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ έχει καταφύγει στη Γενική Διεύθυνση Aνταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξετάσει, αν υπάρχει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.»  

- Θεωρείτε ότι  ο Σύνδεσμός σας εκπροσωπεί το σύνολο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων;

« Ο ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια αποκλειστικά από επιχειρηματίες και ανθρώπους της παραγωγής που είμαστε από παλιά εγκατεστημένοι στις ΒΙΠΕ και θέλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή ελληνικών επιχειρήσεων. Τόσο απλά. Είμαστε  Δευτεροβάθμιο  ΄Οργανο ,  μέλη μας είναι 19 επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις  ενώ έχουμε και άλλα μεμονωμένα μέλη ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα του τι ακριβώς γίνεται στις ΒΙΠΕ. Διαπιστώνουμε,  ότι ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί τα 2/3 των βιομηχανικών περιοχών είναι χωροθετημένα πάνω από τη Θεσσαλία»

-Αληθεύει ότι στην ΒΙΠΕ Πάτρας κάνατε ήδη χρήση του νόμου 4605/2019 που ψηφίστηκε πρόσφατα  σχετικά  με την επανεξέταση των κανονισμών λειτουργίας ;

« Ναι. O συγκεκριμένος νόμος του Ν.4605/2019 που θέτει τις βάσεις για ουσιαστικό λόγο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη διαχείριση και ανάπτυξη των ΒΙΠΕ προβλέπει ότι μια ΒΙΠΕ μπορεί να ζητήσει την επανεξέταση των κανονισμών λειτουργίας εφόσον την αιτηθεί το 20% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Η σχετική ανταπόκριση και υπογραφή της αίτησης  των εταιρειών της ΒΙΠΕ Πάτρας , είμαστε συνολικά 64  εγκατεστημένες , ήταν σχεδόν καθολική. Πρέπει δε να προσθέσω , ότι  ειδικά  η   Πάτρα είναι μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή  με ισχυρές επιχειρήσεις και  με ένα από τα καλύτερα ποσοστά ανταπόκρισης στις χρεώσεις του διαχειριστή».

-Οπότε τώρα τι γίνεται;

«Με βάση το νόμο θα πρέπει να συσταθεί στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας  η  Ειδική Επιτροπή διαβούλευσης για την τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού λειτουργίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, του Φορέα Διαχείρισης, του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου με μέλη τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και του αρμόδιου Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η έκθεση της επιτροπής διαβούλευσης διαβιβάζεται στη συνέχεια στον υπουργό Ανάπτυξης,  με απόφαση του οποίου συντελείται η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας. Αυτή είναι περίπου η διαδικασία».

-Πέρα από την ΒΙΠΕ της Πάτρας είναι και άλλες ΒΙΠΕ σε διαδικασία σχετικού αιτήματος;

« Nαι. Αλλά δεν θα ήθελα να σχολιάσω για  τις άλλες ΒΙΠΕ. Θα υπάρξουν σύντομα νεότερα».

-  Πώς εξηγείτε την τόσο μεγάλη εξάπλωση των άτυπων χώρων βιομηχανικής συγκέντρωσης

« Από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, οι ΒΙΠΕ δεν έχουν αλλάξει ως προς τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Ετσι, από θερμοκοιτίδες υποδοχής επιχειρηματικότητας που παρείχαν φθηνή γη, υποδομές και υπηρεσίες, σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρους με υποδομές που έχουν χρόνια να βελτιωθούν, με τεράστιο κόστος απόκτησης γης και διαχείρισης. Δεν είναι υπερβολή να σας πω χαρακτηριστικά ότι ακόμα και στις καλύτερες ΒΙΠΕ δεν έχει προστεθεί καρφί… Γι΄ αυτό  και παρατηρείται το  τόσο εκτεταμένο φαινόμενο των άτυπων χώρων βιομηχανικής συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα»

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα