Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Ιστορικό

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 06/23/2009 - 06:34

Οι κυριότεροι στόχοι ίδρυσης των Βιομηχανικών Περιοχών στην Ελλάδα, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της περιφέρειας και η ενίσχυση περιοχών με χαμηλό βαθμό ανάπτυξης.Ο θεσμός των Βιομηχανικών Περιοχών στην Ελλάδα, άρχισε να σχεδιάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης, με σκοπό την αποκέντρωση παραγωγικών δραστηριοτήτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τη δημιουργία βιομηχανικών υποδομών στην περιφέρεια, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής.

Μέσα από μια αρχική μελέτη επελέγησαν πέντε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας για τη δημιουργία Βιομηχανικών Περιοχών, ένα εκ των οποίων ήταν και η Πάτρα.Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία των πρώτων Βιομηχανικών Περιοχών, δημιουργήθηκε το 1965 με το ν.4458/65.Το 1966, ιδρύθηκε από την ΕΤΒΑ, η Ανώνυμη Εταιρεία Οργάνωσης και Εκμετάλλευσης Βιομηχανικών Περιοχών Ελλάδας η οποία έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία των πρώτων ΒΙΠΕ της χώρας. Το 1968 ο φορέας έπαψε να υφίσταται και επέστρεψε τις αρμοδιότητές του στην ΕΤΒΑ.

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΒΙΠΕ συμπληρώθηκε με νομοθετικές ρυθμίσεις χωροταξικού περιεχομένου και κινήτρων εγκατάστασης.Το 1979 ιδρύθηκε από την ΕΤΒΑ, η ΒΙΠ – ΕΤΒΑ Α.Ε. με σκοπό το τεχνικό σκέλος ανάπτυξης των Βιομηχανικών Περιοχών. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. ιδρύθηκε το 2002 με την απόσχιση του Κλάδου των Βιομηχανικών Περιοχών από την ΕΤΒΑ bank, κατά την εξαγορά της από τον Όμιλο Πειραιώς. Ανήκει στον Όμιλο Πειραιώς με συμμετοχή κατά 35% του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κύριο αντικείμενο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. είναι ο σχεδιασμός, ανάπτυξη, εκμετάλλευση και διαχείριση Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ. – ΒΕ.ΠΕ. – ΒΙΟΠΑ) και Επιχειρηματικών πάρκων (Ε.Π.). Η Εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται 31 Βιομηχανικές Περιοχές, με 2.500 μεταποιητικές επιχειρήσεις με 40.000 εργαζόμενους.Η ΒΙΠΕ Πατρών ιδρύθηκε το 1972, όμως οι πρώτες πωλήσεις οικοπέδων άρχισαν το 1979. Η προσπάθεια ίδρυσης συνδέσμου ξεκίνησε από τότε, όμως ο μικρός αριθμός εγκατεστημένων δεν το επέτρεπε.Στη συνέχεια η κρίση του 1984 έως το 1990 έπληξε και την νεοσύστατη ΒΙ.ΠΕ. Δύσκολα χρόνια, αποβιομηχάνιση και ανεργία χτύπησαν τον τόπο. Η δυσκολία τραπεζικού δανεισμού την εποχή εκείνη επέτεινε ακόμα περισσότερο τον βιομηχανικό μαρασμό. Από το 1990 και μετά άρχισε μια σταδιακή ανάκαμψη, νέες και μεγάλες επενδύσεις έγιναν στην περιοχή φθάνοντας μέχρι σήμερα που σχεδόν ολόκληρη η ΒΙ.ΠΕ καλύφθηκε από νέες εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Σήμερα ο βαθμός πληρότητας της ΒΙΠΕ Πατρών είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις είναι περίπου 100, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν γίνει μέλη του ΣΕΒΙΠΑ.Η λειτουργία της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, μετέτρεψε την Βιομηχανική Περιοχή και την έκανε να είναι πλέον ελκυστική για τους επενδυτές.Η λειτουργία της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης, η έναρξη υλοποίησης της Ιόνιας Οδού και της Ολυμπίας Οδού, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής σε συνδυασμό με το νέο λιμάνι Πατρων, λειτουργούν ενισχυτικά στην κατεύθυνση προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Πατρών.

Οι εργαζόμενοι στην ΒΙ.ΠΕ υπολογίζονται σήμερα σε 4000 περίπου γεγονός που την αναδεικνύει σε έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.Η λειτουργία λοιπόν του ΣΕΒΙΠΑ ήταν αυτόνομη μετά από αυτήν την δυναμική και εξελικτική προς τα εμπρός πορεία της ΒΙ.ΠΕ. Ο Σύνδεσμος ευελπιστεί να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του διαχειριστικού φορέα και όλων των άλλων εμπλεκόμενων μηχανισμών αυτής, ώστε να λυθούν τα προβλήματα, να βελτιωθούν οι υποδομές και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο νέες ευκαιρίες και επενδυτικές προσπάθειες.

Για το λόγο αυτό όλοι οι εγκατεστημένοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γύρω από αυτό τον πόλο συσπείρωσης και να βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες εγκατάστασης, παραγωγής και ανάπτυξης.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα