Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Επισημάνσεις για την χωροταξία της βιομηχανίας στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε την Κυρ, 09/27/2020 - 15:25

Το άναρχο χωροταξικό πλαίσιο που διέπει ακόμα και σήμερα την βιομηχανία της περιοχής, αποτελούσε πάντα μια πρόκληση για την Δυτική Ελλάδα, καθώς δεν δημιουργεί μόνο περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά, έχει σοβαρές συνέπειες και στις ίδιες της επιχειρήσεις.
Από τις συνολικά 361 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ελλάδα, οι 29 βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο της καταγραφής των άτυπων «ΒΙΠΕ», έχει εκπονήσει για λογαριασμό του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), η εταιρεία ReDePlan AE Consultants, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται το τελευταίο διάστημα, για την θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου και σαφούς χωροταξικού πλαισίου για την βιομηχανία.
Στην εκδήλωση στρογγυλής τράπεζας, που συνδιοργάνωσαν την προηγούμενη Τετάρτη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος ReDePlan Μανώλης Μπαλτάς, εστίασε στο διαχρονικό πρόβλημα της άναρχης χωροθέτησης εκατοντάδων επιχειρήσεων, σε περιοχές εκτός σχεδίου.
Οπως τονίστηκε, το πρόβλημα αυτό, κρατάει την βιομηχανία μακριά από τις βασικές κατευθύνσεις ενός παραγωγικού μοντέλου προσανατολισμένου και στην πράσινη οικονομία, η οποία θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης αλλά και πηγή χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε ότι οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις αποτελούν το σύνηθες παράδειγμα ενός αντιαναπτυξιακού και ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού.
Στην περιοχή της Αχαΐας, χαρακτηριστικά παραδείγματα άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην είσοδο της ΒΙΠΕ Πατρών. Επίσης, πολλές γνωστές επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην είσοδο της Πάτρας (π.χ. Ideal Μανιατόπουλος, Idea Stores, πρώην Coca Cola, ποτοποιίες Πιλαβάς – Chris Distillery, κ.ά. στον Αγ. Βασίλειο), αλλά και οι βιομηχανίες στην είσοδο του Αιγίου (Cavino, ΕΒΟ, Κουνινιώτη, κ.ά.).   
Το πρώτο βασικό πρόβλημα που δημιουργείται από αυτές τις συγκεντρώσεις, έχει περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της ReDePlan κ. Μπαλτάς, παρουσίασε φωτογραφίες από την πλημμυρισμένη Μάνδρα Αττικής, όπου αποκαλύπτονται οι συνέπειες από «το χύδην κτίσιμο εκτός σχεδίου χωρίς δίκτυα, χωρίς υποδομές, που οι επιχειρήσεις, αντί να αναπτύξουν την επιχειρηματική και επαγγελματική τους δραστηριότητα, ασχολούνται με τα νερά και τις πλημμύρες» και το οποίο, αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό πλαίσιο υποδομών των άτυπων  συγκεντρώσεων.
Ο κ. Μπαλτάς, υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν νοείται χωρικά οργανωμένη επιχειρηματικότητα, χωρίς τη δημιουργία πάρκων. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρά κίνητρα και πλεονεκτήματα τα οποία προσδιόρισε ως εξής: «ασφάλεια Δικαίου, μεγάλο πλέγμα επιτρεπόμενων χρήσεων, επαρκείς όρους δόμησης, σημαντικές αδειοδοτικές ελευθερίες και απαλλαγές, οικονομίες κλίμακας. Να αξιοποιήσουμε αιγιαλό, να δημιουργήσουμε ελεύθερες τελωνειακές ζώνες, να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια ειδικά φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, να κάνουμε clusters. Να ενώσουμε τις δυνάμεις των επιχειρήσεων για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους για το κοινό τους μάρκετινγκ στο εξωτερικό, για συμπαραγωγές και ενεργειακές ανταλλαγές, για ενεργειακές κοινότητες, για μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Τα προαναφερθέντα μπορούν να υπάρξουν και να εξελιχθούν μόνο στα πάρκα και όχι στις άτυπες συγκεντρώσεις και την εκτός σχεδίου δόμηση».

Για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, εκτός οργανωμένων υποδοχέων και εκτός σχεδίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ Μιχάλης Μητσόπουλος. Οπως τόνισε, η λύση είναι να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να πάνε στους οργανωμένους υποδοχείς, οι οποίοι όμως, θα έχουν υποδομές και υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα αυτών των επιχειρήσεων.
Μίλησε για τις ευκαιρίες που δίνονται από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, αλλά και για τους αναχρονισμούς που υπάρχουν στο υφιστάμενο πλαίσιο για την βιομηχανία, οι οποίοι με καλόπιστο διάλογο και με αξιολόγηση των καταστάσεων θα μπορέσουν να ξεπεραστούν. Αρα, πρέπει να υπάρξει μία λεπτή ισορροπία η οποία πρέπει να επιτευχθεί, προς όφελος όλων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, επισήμανε ότι, οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, δεν δημιουργούν μόνο περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα, αλλά αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες για τις ίδιες και για την πολιτεία, από τα διάσπαρτα δίκτυα ηλεκτροδότησης, λυμάτων και ύδρευσης.
Η συγκέντρωση σε θεσμοθετημένους χώρους όπως τα επιχειρηματικά και βιομηχανικά πάρκα, πρέπει να είναι μονόδρομος, καθώς τα οφέλη είναι πολλά για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αρκεί να αρθούν οι σημερινές συνθήκες μονοπωλίου, στην διαχείριση αυτών των δομών από την ΕΤΒΑ -  ΒΙΠΕ.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πελοπόννησος"  φύλλο 26/9/20202

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα