Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΒΙΠΕ: Ενεργειακές κοινότητες, μικροδίκτυα και φυσικό αέριο

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 07/27/2020 - 11:01

Η ιδέα των ενεργειακών κοινοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας, διαδίδεται τα τελευταία χρόνια και στην ΒΙΠΕ Πατρών, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τονίζει ότι οι σύγχρονες απαιτήσεις στην παγκόσμια αγορά επιβάλλουν οικολογικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και οικονομικά ανταγωνιστικότερα προϊόντα. Οι νέες προκλήσεις στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας μετατοπίζουν το βάρος από τους κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το μεταθέτουν στη διεσπαρμένη παραγωγή.
Ιδιαίτερα, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στον ελλαδικό χώρο, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει τη λύση για:
> Την αξιοπιστία και την ποιότητα ισχύος του Δικτύου Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή της Πάτρας.
> Τη διεσπαρμένη παραγωγή με την εγκατάσταση Συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης σε βιομηχανικές μονάδες της ΒΙΠΕ.
> Λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον με τη μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στην περιοχή μας.
> Ανταγωνιστικότερα προϊόντα από τις βιομηχανίες της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης ΣΕΒΙΠΑ σε θέματα Μικροδικτύων και Ποιότητας Ισχύος, Δρ. Παναγιώτης Ρωμανός επισημαίνει ότι, οι νέες προκλήσεις που φέρνουν τα Ευφυή Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (SmartGrids) μετατοπίζουν το βάρος της ηλεκτροδότησης από τους κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το μεταθέτουν στη διεσπαρμένη παραγωγή.
Δεδομένου των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες στην περιοχή της Πάτρας από τις συχνές βυθίσεις τάσεων, Μικροδίκτυα αποτελούμενα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ΣΗΘΥΑ, σε συνδυασμό με μονάδες Αποθήκευσης Ενέργειας (μπαταρίες, κ.λπ.), μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητα ισχύος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην πράσινη ενέργεια και στην ανάπτυξη της διεσπαρμένης παραγωγής που απαιτούν τα SmartGrids.
Ιδιαίτερα, το χαμηλό κόστος του φυσικού αερίου, συγκριτικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, αποτελεί την πιο βιώσιμη λύση για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται από τις βιομηχανίες της Περιοχής της Πάτρας, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες ευκαιρίες στον διεθνή ανταγωνισμό.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα