Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Απόσυρση της ρύθμισης για τους κανονισμούς των Βιομηχανικών Περιοχών

Δημοσιεύθηκε την Κυρ, 11/28/2021 - 20:22

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) γνωστοποίησε, με ανακοίνωσή του, ότι έλαβε επίσημες διαβεβαιώσεις απευθείας από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την απόσυρση της ρύθμισης αναφορικά με τις διαδικασίες κατάρτισης των κανονισμών των Βιομηχανικών Περιοχών (άρθρο 26 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την εποπτεία της αγοράς).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο Σύνδεσμός μας, όπως και πολλές περιφερειακές ενώσεις αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίθεσή του στην ρύθμιση και ζήτησε την άμεση απόσυρση της. Η ικανοποίηση του αιτήματος αποτελεί θετική εξέλιξη και ένδειξη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αφουγκράζεται τον σφυγμό της αγοράς και εισακούει τα λογικά και δίκαια αιτήματα των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε εμφιλοχωρήσει στο νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις στις οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές.

Η εξέλιξη αποτελεί επίσης αποτέλεσμα της κινητοποίησης του κλάδου με την ανάρτηση δεκάδων σχολίων στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=11099#comments) τα οποία επεσήμαναν το άδικο της ρύθμισης και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονούσε.

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 26 θέσπιζε καθεστώς ομηρίας για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ καθώς προέβλεπε ότι προϋπόθεση για την αλλαγή του κανονισμού είναι να εγκριθεί τουλάχιστον από το πενήντα τοις εκατό (50%) συν μία ψήφο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) και υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις καταλαμβάνουν τουλάχιστον το πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της έκτασης του ΟΥΜΕΔ,

Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ στην παρέμβασή του για την επίμαχη ρύθμιση: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης στους περισσότερους οργανωμένους υποδοχείς παραμένει ανενεργό και αδόμητο, οι προϋποθέσεις που θέτει η ρύθμιση αποκλείουν από κάθε διαβούλευση τις ενεργές επιχειρήσεις, αφαιρώντας από αυτές ακόμα και το δικαίωμα να εκφέρουν απόψεις για τους κανονισμούς που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, νομιμοποιώντας ως αποκλειστικό αποδέκτη των αιτημάτων τους αυτόν που αρνείται επίμονα και επί χρόνια να λύσει τα προβλήματα τους».

Ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας συνολικής αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τους οργανωμένους υποδοχείς, προσβλέπουμε σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο χωρίς αποσπασματικές ρυθμίσεις, αιφνιδιασμούς και αποκλεισμούς. Διάλογο που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά οφέλη για όλες τις πλευρές και κυρίως για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που αποσκοπούν στο αμοιβαίο όφελος και τη συνεργασία των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε Επιχειρηματικά Πάρκα και Βιομηχανικές Περιοχές με τους αντίστοιχους φορείς διαχείρισης των περιοχών αυτών θα καταθέσει στην Πολιτεία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)».

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα