Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Αγωγός EastMed: Προβλέπεται σταθμός διανομής φυσικού αερίου στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε την Σάβ, 01/04/2020 - 21:43

Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, υπεγράφη προχθές ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλάζοντας τα ενεργειακά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και με την έγκριση - υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τα οφέλη του αγωγού, είναι προφανή, αφού, πέραν της οικονομικής και αναπτυξιακής διάστασης του έργου, αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, αλλά και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών που συμπράττουν για την κατασκευή του.

Και η Δυτική Ελλάδα, όμως, μπορεί να προσβλέπει σε δικά της οφέλη, από την υλοποίηση αυτού του τεράστιου ενεργειακού έργου. Ο αγωγός θα έχει μήκος 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου θα αφορούν υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο.

Στις προκαταρκτικές μελέτες, ο αγωγός διασχίζει την Πελοπόννησο από νοτιοανατολική προς βορειοδυτική κατεύθυνση, σε μήκος περίπου 290 χλμ. και καταλήγει στην περιοχή της Λακκόπετρας. Από εκεί, προβλέπεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που θα διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο, σε μήκος 18 χλμ και σε θαλάσσια βάθη έως 110 μ. και θα εξέρχεται στην Αιτωλοακαρνανία, για να συνεχίσει πάλι σε χερσαίο τμήμα, μήκους περίπου 245 χλμ. προς τον συμπιεστή και τον μετρητικό σταθμό στη Θεσπρωτία.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ. Αβραάμ Ζεληλίδης, που βρίσκεται κοντά στους βασικούς «παίκτες» αυτού του κολοσσιαίου έργου, αποκάλυψε ότι, στην Δυτική Ελλάδα προβλέπονται δύο σταθμοί διανομής φυσικού αερίου από τον East Med. Συγκεκριμένα, ο ένας σταθμός θα βρίσκεται στην Αχαΐα και ο άλλος, μάλλον στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συμφωνία που υπεγράφη, αναφέρεται ρητά ότι, ποσότητα 20% του μεταφερόμενου φυσικού αερίου, θα κατευθύνεται στην ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, η Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να προσβλέπει, ότι θα πάρει μέρος αυτού του καυσίμου, για τις ενεργειακές της ανάγκες και μάλιστα, σε οικονομικότερη τιμή, από αυτήν της σημερινής αγοράς.

Παράλληλα, συνέδεσε την ξαφνική αλλαγή ρότας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δέχθηκε να επανεξετάσει την προοπτική κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στην βορειοδυτική Πελοπόννησο. Οχι για να μεταφερθεί φυσικό αέριο από την Κόρινθο στην Πάτρα, αλλά, μάλλον για το αντίστροφο, σημείωσε με έμφαση ο καθηγητής Ζεληλίδης.

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ;

Το μόνο ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στον πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας, είναι ότι στη συμφωνία των τριών κρατών για τον East Med, δεν υπάρχει καμία αναφορά για απορρόφηση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα αυτό, που μπορεί να εξεταστεί στο μέλλον.

Ενα άλλο σημείο που τόνισε ο καθηγητής, αφορά στις δυνατότητες μεταφοράς του αγωγού, που είναι υποδεέστερες των κολοσσιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου. Τα πιστοποιημένα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, είναι της τάξης των 6 τρις κ.μ., ενώ η δυναμικότητα του αγωγού, περιορίζεται στα 150 δις κ.μ.

«Θα περίμενα να ακούσω μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τον East Med, αλλά περιμένουμε στο μέλλον, την αναβάθμιση του σχεδιασμού του έργου, με την είσοδο της Αιγύπτου και της Ιταλίας» συμπλήρωσε ο κ. Ζεληλίδης.

ΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΑΟΖ

Αναφερόμενος στην γεωστρατηγική σημασία του έργου, ο κ. Ζεληλίδης παρομοίασε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med, με ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, γι΄αυτό και οι αντιδράσεις της Τουρκίας ήταν τόσο έντονες.

Η γεωστρατηγική σημασία του έργου κατά τον καθηγητή, είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί στην ουσία, οριοθετεί με έμμεσο αλλά επίσημο τρόπο, την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στέλνοντας απάντηση προς την Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.

«Οταν υπογράφεις μια συμφωνία, για το πού θα περάσει ένας αγωγός φυσικού αερίου, στην ουσία οριοθετείς τα χωράφια σου, δηλαδή την δική σου ΑΟΖ. Είναι μια έμμεση αλλά επίσημη ενέργεια ανακήρυξης, σε αντίθεση με τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, σχολιάζοντας στην «Π» την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med, τόνισε: «Είναι ξεκάθαρα μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη. Μιλάμε βέβαια για ένα θέμα που βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσυμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε για ένα τεράστιο πρότζεκτ, το οποίο συνηγορεί και αυτό με την σειρά του, σε αυτό που έχουμε πει ότι χρειάζεται η περιφέρειά μας και δεν είναι άλλο, παρά η άρση της ενεργειακής απομόνωσής της. Εάν και εφόσον τελεσφορήσει αυτή η συμφωνία και προχωρήσουμε στην υλοποίηση του εγχειρήματος, θα μιλάμε πραγματικά και επί της ουσίας, για άρση αυτής της απομόνωσης, όχι μόνο της περιφέρειας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι γεωπολιτικά και στρατηγικά, η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί πάρα πολύ. Μένει να δούμε τα επόμενα βήματα».

Πηγή: «Πελοπόννησος»

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα